Laganda bygger Sportoteket

Sportoteket växer så det knakar. I nyöppnade Sallyhill-filialen kan barn och ungdomar låna utrustning de inte har, urväxta prylar får nytt liv och verksamheten hjälper de anställda tillbaka till arbetslivet. Här är alla vinnare!

Det här funkar ungefär som ett bibliotek, ni får låna vad ni vill här i två veckor, om ni vill prova något nytt eller ska göra något i skolan. Och om ni skulle behöva det en vecka till sen så bara ringer ni så fixar vi det.
Fem sjätteklassare från St Olofsskolan är på studiebesök på Sportotekets nya filial i Sallyhill och Christoffer Iversen visar dem runt. Lokalen har hyllor från golv till tak med sportutrustning. Här finns fotbollsskor, inlines, skateboards, skridskor, pjäxor, skidor, hjälmar och stavar i massor. I ett rum intill finns nästan lika mycket till, sparat till nästa filial som ska slå upp i Ljustadalen under hösten.
– Vi har fått in över 3000 prylar utan att annonsera en enda gång, allt vi gjort är att prata om Sportoteket i olika sammanhang. Vi känner oss lite bortskämda som får jobba med ett så här roligt projekt.

Ett projekt
Det säger Per Jutterström, projektledare för Sportoteket med uppdrag att ta fram en modell för utlåning av sportartiklar. Projektet finansieras av den sociala investeringsfonden och ska pågå till den 30 juni 2019. Sedan är det meningen att Sportoteket ska stå på egna ben.
– En viktig del i verksamheten är att mina anställda kommer från olika typer av sysselsättningsprogram inom kommunen. Kommunens första extratjänst är till exempel tillsatt här. Så en stor del av mitt jobb är att stötta dem, få dem att växa och hjälpa dem tillbaka till arbetslivet, säger Per Jutterström.

Han har ett långt förflutet inom idrottsvärlden och tycker att han har stor nytta av sin erfarenhet av att coacha. Han är chefen, men inte den som bestämmer. Istället har de utvecklingsträffar där de diskuterar fram hur den dagliga verksamheten ska byggas och fungera. 

Utöver projektgruppen finns en styrgrupp med kunniga människor inom kommunen som pekar ut riktningen – som att tre filialer etableras i snabb takt – och stöttar arbetet framåt.

Per Jutterström har nämligen en vision. Så småningom vill han inte nöja sig med att låna ut idrottsutrustning, han skulle vilja låna ut tränare och skapa en bank med tjänster runt idrottsutövande. På gång är också ett samarbete kring aktiviteter för boenden med ensamkommande flyktingbarn. 

För vem är sportoteket?
– Jag tänker att det finns olika orsaker till att man kommer hit. Det kan handla om ekonomi – att man inte har råd att köpa den utrustning man behöver. Eller så kan man komma hit av miljöhänsyn och tänka att återbruk är bättre än att hela tiden köpa nytt när barnen växer. Det finns ingen värdering i vem som behöver sakerna bäst.

Fin respons
Per Jutterström säger att han aldrig sett sig själv som en person med socialt patos, men att han börjat tänka om nu, inse att de kan göra skillnad med sin verksamhet.
– Vi ber alla som lånar att utvärdera verksamheten, och där kan det stå sådant som: ”om inte Sportoteket fanns hade min son fått stanna hemma från friluftsdagen, ni gjorde det möjligt för honom att få vara med sina kompisar”.  Jag tycker faktiskt att jag har världens roligaste jobb i kommunens roligaste förvaltning och att vi har fått stöd av Sundsvalls modiga politiker.

Varför de är modiga?
– Sociala investeringar ska alltid kunna räknas hem, och en sådan här verksamhet går inte att räkna hem på det konkreta sättet. Men de valde ändå att satsa.
Efter att ha spelat pingis en stund, återvänder sjätteklassarna från St Olofskolan till skolan med ett uppdrag: att berätta för alla kompisar att Sportoteket finns. Den vinnande verksamheten är här för att stanna.

[dropshadowbox align=”none” effect=”raised” width=”auto” height=”” background_color=”#f3f3f3″ border_width=”1″ border_color=”#dddddd” rounded_corners=”false” inside_shadow=”false” outside_shadow=”false” ]Fakta Sportoteket
Sportotekets startades i augusti 2016 och första lokalen invigdes 17 februari i Skönsberg. I slutet av september öppnades Sallyhill-filialen och under vintern öppnades det även i Ljustadalen. Inför 2020 ansluter sig Sportoteket till det nationella konceptet Fritidsbanken och kommer därmed även att bredda sin utlåningsverksamhet till att omfatta alla invånare i Sundsvall.
Läs mer om mer om Fritidsbanken www.sundsvall.se/fritidsbanken [/dropshadowbox]


Källa:
Tidskriften Skopet – Sundsvalls kommun Text: Mia Berg  Foto: Therese Ny

Senast uppdaterad: 2020-03-23, 08:39

Dela denna sida