På Sundsvalls fritidsgårdar finns nu en gemensam hållning att ingen gangsterrap får spelas offentligt.
De flesta fritidsgårdar har under många år haft förbudsregeln just för gangsterrapen glamoriserar kriminalitet och droger. Nu finns ett gemensamt beslut som alla följer. Detta är ett led i handslaget, som är ett samarbete mellan Sundsvalls kommun och Polisen för att motverka etableringen av kriminella nätverk, där ingår styrgruppen för SSPF som också utgör en gemensam samordningsgrupp för barn och unga mot kriminalitet. Polisen anser att beslutet är ett viktigt ställningstagande och att fritidsgårdarna ligger i framkant.
– Vi kallar det för förbud, men det handlar mer om att ha en dialog för att väcka tankar och förståelse kring sunda värderingar och vilket riskfyllt budskap gangsterrapen förmedlar och varför inte den ska spelas offentligt. Vi har även förbud mot tobak, alkohol, droger och energidrycker i våra lokaler för att skapa så goda förutsättningar för ett hälsosamt liv för våra besökare, säger Johanna Lindeborg, enhetschef på Alnö och Skönsbergs fritidsgårdar.
– Vi hindrar inte ungdomar att lyssna på vad de vill utan då får det ske i hörlurar eller någon annan plats än på våra mötesplatser, säger Eva Ström, avdelningschef på ungdomsavdelningen.
Vad säger ungdomarna själva?
Här är några röster från fritidsgården i Skönsberg där några av ungdomar säger “Vi har ju fritidsgården för den anledningen att det inte ska hända sådana saker för barnen som går här”. “Jag tycker förbudet är ok för att inte barnen ska lyssna på musik och sedan kommer de bli inblandade i nåt och tänka: jag kanske kan ta droger för att det blir coolt”. “Ibland så finns det ju låtar som kan göra så att du kanske börjar med droger eller något dåligt”.
Vad är rätt och vad är fel?
När man vill införa någon form av förbud att en speciell musikgenre inte ska spelas skapar oftast en debatt om det är rätt väg att gå. Det motverkar sitt syfte och strider mot den kulturella friheten menar en del. Andra säger att det är precis rätt väg att gå för att skydda barnen.
Luay Mohageb, debattör, skribent och civil utredare, menar att barn som mördar i gängkrigen kan ha radikaliserats online. Det är inte psykopater, det är barn som är totalt hjärntvättade. Ungdomskulturen har fullkomligt marinerats i gangsterromantik. Han spårar det tillbaka till 2018–2019, då den så kallade gangsterrappen började bli den mest lyssnade musiken i Sverige. Hypermaskulinitet, ”promotandet” av gangsterism och materialistisk dyrkan, gatugängsmentalitet, våldsförhärligande, kvinnoförnedrande – gangsterrappen symboliserar allt det, säger han.
Frågan är komplex och svår att hantera för de som vill införa förbudet och även för ungdomar som lyssnar på den sortens musik. På Sundsvalls kommuns mötesplatser för unga är skyddet mot ungdomarna det som väger tyngst i beslutet. Om det var rätt eller fel beslut får framtiden utvisa.
Ny generation av rappare växer fram
I skuggan av gangsterrapen växer nu en ny generation hiphoppare upp, som vill spegla andra och fler sidor av förorten. Så om gangsterrapen är på väg ut eller får ett nytt ansikte vet ingen ännu men så länge den finns så fortsätter dialogen med ungdomarna om dess innehåll på mötesplatserna.
Källor:
- Fritidsgårdarnas beslut i Sundsvall: Stoppar gangsterrap – SVT 13 oktober 2023
- Ungdomarna på fritidsgården i Sundsvall: ”De kanske tror att vi vill göra som rapparna” – SVT 13 oktober 2023
- “Barn i gängen hjärntvättade av gangsterkultur” – ST 9 oktober 2023
Senast uppdaterad: 2024-01-18, 15:05